Mitä lahjaksi?

Suurin osa thaimaalaisista ei juhli joulua, joten täällä ei myöskään anneta juurikaan joululahjoja. Uusi vuosi sen sijaan on tärkeä juhla, ja sen viettoon lahjat kuuluvat. Kauppoihin on alkanut ilmestyä jos jonkinlaista herkkukoria, lahjapakkausta ja erikoistarjousta. Ollaan niitä katseltu ja yritetty arvailla, mitä kellekin sopisi antaa.

Kyselimme tätä lopulta viime viikolla opettajaltamme. Parin päivän päästä opettaja toikin luokkaan paikallisen marketin joulukuvaston, ja vietettiin koko tunti lahjoja tutkiskellen. Onneksi kysyimme, ei oltaisi kyllä ihan itse kaikkea tätä osattu arvata.

Tavallisimmin lahjat kuuluvat johonkin seuraavista viidestä kategoriasta:



1.Pehmoeläimet
Nämä sopivat hyvin teineille (pienet) ja lapsille (suuret).



2. Suklaa
Tämä on tuttu! Ystäville, työkavereille tai esimiehille suklaata ei kuitenkaan yleensä osteta, vaan se on enemmän teinien tai rakastuneiden parien juttu. Muille suklaan antaminen tuntuisi kuulema vähän oudolta.



3. Keksit
Marketit ovat väärällään erilaisia keksivalikoimia hienoissa lahjarasioissa. Jos ostaa keksejä lahjaksi paikalliselle, on parempi katsoa että ostaa jotain makeaa lajia, eikä esim. kaurakeksejä. Ne eivät yleensä maistu. Keksit ovat sopiva lahja ystäville tai suunnilleen saman ikäisille työkavereille. Rasian päälle kuuluu ostaa vielä erikseen rusetti, jos sellaista ei siinä jo valmiina löydy.



4. Vitamiinit yms. ravintolisät
Näistä on kasattu erikokoisia lahjakoreja ja -paketteja. Myös värejä ja makuja löytyy moneen lähtöön. Suurimmat ja hienoimmat korit soveltuvat annettavaksi esim. esimiehelle. Seuraava koko olisi sopiva vaikkapa ystävämme äidille vietäväksi. Siitä seuraava koko taas sopii mm. opettajalle annettavaksi. Pienimmät ovat hyviä ystäville, mutta söpösti rusetilla koristellut sopivat oikeastaan parhaiten teineille.



5. Herkkukorit
Herkkukoreja löytyy ihan joka lähtöön. Suurin osa sisältää länsimaisia elintarvikkeita. Lahjaksi niitä annetaan lähinnä esimiehille. Mitä kalliimpi kori, sen suurempaa kunnioitusta se osoittaa. Muuten niitä ei kuulema juuri kannata lahjaksi ostaa, paikallisilta suurin osa korin herkuista jäisi syömättä.
(Meillä on kyllä harkinnassa ostaa yksi koreista itsellemme... sellainen brittiläisiä Tesco Finest -tuotteita sisältävä, jos vain löydämme. Toistaiseksi sitä ei meidän kaupassamme ole vielä näkynyt)

Pikkujoulutyyppiset lahjanvaihtajaiset esim. kirkossa ovatkin sitten onneksi helpot. Sinne voi viedä mitä vaan, mikä tulee varmasti käyttöön. Huopia, astioita, sokeria, ruokaöljyä, pesuaineita jne.

Muuten mitään hienompiakaan suihkugeelejä tai vartalovoiteita ei lahjaksi yleensä anneta. Eikä missään nimessä sukkia, tossuja tai muutakaan jalkaan tulevaa, ei edes itse tehtynä. Jalat kun ovat thaimaalaisessa kulttuurissa "likaiset", joten niihin liittyvä lahja ei osoita arvostusta eikä kunnioitusta lahjan saajaa kohtaan.

Kommentit

  1. Ohhoh! Minun paketoimat lahjani menisivät siis täysin pieleen siellä :D

    VastaaPoista
  2. Ehkä pikkasen tuli puskista tuo neljäs kohta, ei tulisi itselleni mieleen antaa lahjaksi vitamiineja :D
    Tämä oli kaikkiaan hyvin kiinnostava teksti. (Toisaalta nää on kyllä kaikki :D)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä ajatuksia teksti herätti sinussa?